a tökéletes vajas croissant

A vajas croissant az alfa és az omega a Freyjánál. Ez minden íz alapja, hiszen mindegyik croissant-unk vajasként kezdi, és az ízesítés során válik édessé vagy sóssá.

Védjegyünk a hosszú érlelésű tészta, ami összesen négy nap alatt válik tökéletes állagúvá. A tészta titka a saját lisztünk és a kétféle természetes kovász.  Ez utóbbit kincsként őrizzük, minden nap ugyanabban az időben etetjük, ha szabadságon vagyunk, magunkkal visszük. Kovásznak mindig lennie kell!

A tésztába ezután belehajtogatjuk a  27 réteg vajat, ez adja a croissant lelkét. A croissant készítéshez megfelelő, magas minőségű vajat Normandiából hozatjuk, hiszen minőségében nem tudunk kompromisszumot kötni. A megfelelő mennyiségű vaj beszerzése is esszenciális, hiszen egy nap körülbelül harminc kiló vaj fogy el a Freyja konyhájában.

A tészta nyújtásánál nagyon odafigyelünk, hogy kézzel ne érjünk a tészta oldalához, mert felmelegedhet a vaj, és eltűnhetnek a tészta közötti rétegek, ami a croissant sajátja. A több száz kilós kőasztalunkat megszórjuk liszttel, majd  minden egyes croissant-t kézzel formázunk egyenként. Feltekerés előtt a tésztát háromszög alakúra vágjuk (ez a háromszög köszön vissza a dizájnunkban is mindenhol), és a kis feltekert nyers péksütiket erősen az asztalhoz csapjuk, amitől kialakul a croissant talpa, hogy ne billegjen a tányérodon. Ezek után irány a sütő, ahonnan már aranybarna, roppanós, omlós tökéletes croissant-okat vesszük ki. Önmagukban is lélegzetelállító ízűek!