the croissant story


Haraptál már bele tökéletes, kívül roppanó, belül puha és lágy, istenien vajas croissant-ba? Akkor biztosan meg fogod érteni azt szenvedélyt, ami meghatározza a Freyja, the croissant story-t.  Nekem nem csak a munkát, hanem a mindennapi kihívást és a legfőbb örömforrást is jelenti a croissant készítés. Dormán Péter vagyok, a Freyja – the croissant story egyik megálmodója.  

Barátommal, Markovics  Gergellyel éveken keresztül készítettünk és szállítottunk ki péksüteményeket. Célunk már akkor is az volt, hogy kézműves, adalékanyag mentes és minőségi pékárut állítsunk elő az ipari gyorsfagyasztott termékek helyett. Az évek során a croissant – ami az egyik legkényesebb péksütemény, – a kedvencünké vált és úgy gondoltuk, hogy a nagyközönségnek is szeretnénk megmutatni mennyire fantasztikus tud lenni ez a kissé alulértékelt sütemény. Innen jött az ötlet, hogy nyissunk egy saját pékséget, ahol csupán croissant-okat készítünk, és csakis a legjobb minőségben.

Dániába mentem, hogy eltanulhassam a legfinomabb croissant titkát, utam egyenesen a világhírű Mirabelle pékségbe vezetett, ahol kizárólag organikus alapanyagokkal dolgoznak Koppenhága szívében. Miután hazaértem, még egy év kemény munka kellett ahhoz, hogy a kint tanultakat a hazai viszonyokra és alapanyagokra adaptálni tudjam és útnak indulhasson a “croissant story”.

croissant story

Célunk nem kisebb, mint elkészíteni a világ legfinomabb croissant-ját. Rengeteg inspirációt merítek szakácskönyvekből és a természetből, és a fejlődés lehetőségét kutatva, képes vagyok a világvégére is elutazni egy jó étteremért, majd minden tudást belegyúrok a tésztába.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy immár második éve nyerjük meg az ‘Ország Legjobb Croissant-ja’ címet a Kenyérlelke Fesztivál zsűrijének szavazatai alapján, és hogy egyre több a visszatérő vendégünk, akiknek a visszajelzéseiért és támogatásáért mindig hálásak vagyunk.

vajas croissant

a Freyja croissant

A Freyjában saját lisztből, magyar tejből és francia vajból készítjük a croissant tésztát, mindenfajta mesterséges adalékanyagtól mentesen. A Freyja védjegye a hosszú érlelésű tészta, amibe természetes kovász is kerül és ahol a teljes folyamat négy napot vesz igénybe. Amikor a tészta szerkezete negyedik napra tökéletessé válik, belehajtogatjuk a rétegek közé a vajat, ami a croissant lényege. Minden tésztába 27 réteget hajtogatunk és minden croissant-t kézzel formázunk mielőtt a sütőbe kerül. Éppen a hosszú folyamat miatt nem is tudunk hirtelen többet sütni, ha az aznapi készlet kifogy, de a minőségből akkor sem adunk!

Mivel a mi croissantunk több mint 50%-a vaj, így a végeredmény szempontjából rendkívül fontos, hogy mit hajtogatunk a rétegek közé a negyedik napon. Hosszas keresgélés és kísérletezés után, a legjobb minőségű francia vajat választottuk, akik nemcsak hogy a croissant készítéshez megfelelő, 84%-os, magas minőségű vajat tudnak előállítani, hanem megfelelő mennyiséget is, hiszen hetente 200-250 kg-nyit használunk fel.

Az elejétől kezdve szerettünk volna hazai lisztet használni, hiszen kiváló gabonát lehet itthon termelni, viszont nem találtunk rá a tökéletes magyar lisztre. A croissant készítéshez olyan lisztre van szükség, aminek egyszerre magas a fehérjetartalma, jó a vízfelvevő képessége, és konzisztensen jó a minősége. Peti apukája, Dormán Zoltán ajánlotta fel a segítségét, hiszen ő 30 éve az agráriumban dolgozik és hozzánk hasonló, minőség központú szemlélettel gondozza a növényeit. 2020-ban 4 hektáron nevelt búzát, amiből több tonna magas fehérjetartalmú és rendkívül kimagasló beltartalmi értékekkel bíró lisztet sikerült előállítanunk, jövőre pedig 10 hektáron termeli nekünk búzát, aminek a fajtája: Mente. Az érzés pedig leírhatatlan, hogy saját lisztből készíthetjük a croissant-jainkat.